Besani 2

750.00рсд

Nastavak kultne zbirke priča!

Stojičić nastavlja potragu za najsitnijim tkanjem pripovedanja, još sitnijim od mikro-priče, on pokušava da stvori hijeroglif kao najmanji trag priče i ponekad se čini da poput pasioniranog i od sveta izmeštenog časovničara traži sve sićušnije delove od kojih zavisi pokretanje čitavog mehanizma. Zbog toga vam se učini ponekad da ste nekim alhemijskim procesom zarobljeni između dva konveksna sočiva uveličavajućeg stakla, i ono što vam pisac predstavlja sagledavate do najfinijih, mingrenoznih detalja.
Čitanje zbirke „Besani 2” tako postaje rendgenski snimak sulude stvarnosti, pa ko izdrži toliki broj detalja na tako malom prostoru. Nakon čitanja… nećete spavati baš lako. Ali, ako!
Miomir Petrović, pisac

Lucidnost Gorana Stojičića nas i u nastavku Besanih vodi u lavirint ljudskih duša gde se ljubav nameće kao etalon svega nastajućeg i svega nestajućeg. Njegove priče su zapravo romani čiji obim, dužinu i sadržinu određuje sâm čitalac, svako ponaosob. S te strane, čitav vek nakon pojave modernističkih tendencija u srpskoj literaturi, Stojičić se nameće kao jedan od začetnika nove Moderne u savremenoj književnosti.
Vlada Arsić, pisac

Kategorija: